От х:

Днес в x:

5 бона ресто от Дянков. Преглед на печата

24 часа: КАТ глобява по снимки вече и спрели автомобили

Глоби по снимка от мобилните камери на пътната полиция ще има вече за неправилно паркиране в София. Това заяви шефът на КАТ в София Богдан Милчев.

Според чл. 186, ал. 4 от Закона за движение по пътищата до нарушителите ще се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка с глобата. Така в рамките на месец ще бъде издаван фиш дори ако шофьорът не се яви лично. При неявяване фишът се приема за връчен от датата на съставянето му.

С паяк ще се вдигат само автомобилите, които много пречат на движението. Останалите нарушители ще се заснемат с мобилните камери. Само за 3 дни за неправилно паркиране в София са глобени 550 шофьори, а 280 коли са вдигнати с паяк.

 

24 часа: Прокурор по Килърите в екипа на Сотир Цацаров

Прокуратурата е длъжник пред обществото по делата срещу организираната и битовата престъпност, а ключовите дела се провалят. Това са двата най-важни извода, които направи вчера новият главен прокурор Сотир Цацаров.

"Нека си сложим ръка на сърцето и да кажем: "Ние имаме успех в борбата с организираната престъпност." Ако кажем това, трябва да се запитаме обикновеният човек удовлетворен ли е от тези резултати", заяви той минути след като положи клетва в зала "Тържествена" на Съдебната плата.

"В България прокуратурата постига 96-97% осъдителни присъди, но останалите 3% са точно тези дела, които в последния си доклад Европейската комисия нарича с един термин, който не е повод за гордост - провалени дела, но в тях влизат най-крупните процеси", добави той.

 

Труд: Санирането отменя такса мощност

Такса мощност, която "Топлофикация-София" събира от всяко жилище, може да отпадне при санирането на панелките в столицата. В повечето случаи тя е до 30% от стойността на сметката за отопление. А домакинствата сами ще решават дали имат нужда от парно, без да режат тръбите на инсталациите и да откачат радиатори.

Визията на новите парни инсталации ще бъде част от типовите проекти за реновиране на панелките. Те вече се изготвят от 5 архитектурни колектива по поръчка на общината.

 

Стандарт: 5 бона ресто от Дянков

Чудо споходи пенсионер от Русе. Той получи 5 хиляди ресто от хазната. Сумата, изплатена от подчинените на вицепремиера Симеон Дянков, се е трупала в продължение на 12 години заради неправилно изчислена пенсия. "Отидох да тегля пари след новогодишните празници. Когато видях четирицифрената сума, едва не получих удар. Помислих, че е станала някаква грешка, но при справка в НОИ стана ясно, че парите са мои", разказа пред "Стандарт" 62-годишният бивш миньор, който пожела да не разкриваме името му. От института му обяснили, че объркването е станало при преизчисленията през 2000 г. и оттогава всеки месец е бил ощетяван.

"Такива грешки се откриват при периодични инвентаризации на пенсиите", обясни зам.-шефката на парламентарната комисия по социална политика Светлана Ангелова. Имало и за по-големи суми, но не били масово явление.

Стандарт: Бг жителство на промоция

Бг жителство на промоция се готви да дава ГЕРБ на чужденци. Инвестицията, нужна за получаване на статут на постоянно пребиваващ в България, може и да е с различен размер в зависимост от района, в който е направена. Тази идея на президента Росен Плевнелиев ще бъде обсъдена от депутатите на ГЕРБ в сряда, научи "Стандарт". Още следващата седмица икономическата комисия на парламента ще покани на среща и представители на бизнеса, за да сондират мнения. "Районирането още не е обсъждано в партията, но в него има икономическа и социална логика", коментира за "Стандарт" Диан Червенкондев, зам.-шеф на икономическата комисия.

Монитор: Жена в мозъчна смърт спаси трима болни

Органите на жена, починала след тежък мозъчен кръвоизлив, спасяват живота на трима тежкоболни. В сряда 36-годишната К.И. от Садово е изпаднала в мозъчна смърт, съобщиха от Министерството на здравеопазването вчера.

Монитор: Биотехнологии и зелена енергия в „София Тех парк"

Първият по рода си у нас научно-изследователски център „София Тех Парк" ще събере на едно място компании и изследователски общности в секторите зелена енергия, сградна ефективност, био и компютърни технологии и комуникационна сигурност.

Монитор: Купуваме учебници с SMS

Учебници и тестове за матурите скоро ще могат да се закупуват с SMS или в интернет магазини. Заради засиления интерес от страна на учители и родители към електронното образование издателствата планират през тази година да улеснят достъпа до учебни помагала, така че те да могат да се закупуват в реално време в интернет.

Сега: ЕК смъмри Дянков за демагогската употреба на еврофондовете

Вицепремиерът Симеон Дянков предизвика поредни искри между България и Европейската комисия. Вчера Брюксел излезе с остро изявление, че европейските фондове не са и не могат да бъдат касичка за раздаване на коледни бонуси. Реакцията идва в отговор на серия публични изявления на финансовия министър, че няма да има коледни надбавки на пенсионерите, защото Брюксел ни бави плащанията по еврофондовете.

"Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове. Тези суми се изплащат въз основа на представени от държавата членка заявления за междинно плащане за сертифицирани допустими разходи", гласи писмото. Като се има предвид, че Брюксел използва много дипломатичен език, тонът е доста рязък.

 

Дума: ГЕРБ отказа да почете над 4000 жертви

На молбата за едноминутно мълчание в знак на почит към загиналите в американските бомбардировки над столицата председателката на парламента Цецка Цачева отказа с мотива, че "Народното събрание не е ритуална организация, която би могла ежедневно съгласно сводките в медиите да отбелязваме годишнини от дати". За пореден път Цачева демонстрира неуважение към паметта на невинни жертви. И вчера тя се измъкна от настояването на "Атака" с "богатството" от исторически поводи, поради което не можело всеки ден да се става на крака и да се мълчи в пленарната зала.

С плакати "САЩ, дължите ни 24 млн. лв. за щетите" и "Обама, дължите ни обезщетение за жертвите на вашите бомби" стотици протестиращи от "Атака" и ВМРО отбелязаха пред посолството на САЩ в София 69-годишнината от бомбардировките над България. В декларация лидерите на двете партии протестираха, че в столицата ни има паметник на американски пилоти от времето на Втората световна война, който полицаи прикриваха с два микробуса на жандармерията.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини