От х:

Днес в x:

13 кг кока, крита в джетове, хванаха във Варна

13 килограма кокаин в джетове откриха митничарите от Варна, съобщиха от Агенция „Митници".
Наркотикът е открит на 26 декември при митническа проверка на контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия.

При огледа на 7 януари митническите служители установяват, че в контейнера са натоварени 2 водни джета. След разглобяването на машините в носовите им части митничарите откриват, в общо 12 пакета, 13 кг. кокаин.

Стана ясно, че получателят на стоката е физическо лице. По случая бе образувано досъдебно производство, а работата по случая - поета от БОП Варна.

Малко по-късно от Варненския окръжен съд съобщиха, че са определили постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на Николай Сим. от Пловдив - получател на стоката.

След задържането той е разпитван пред съдия от ВОС и е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете.

От събраните до настоящия момент доказателства, съдът по категоричен начин стига до обоснования извод, че Николай е съпричастен към контрабандата на кокаина.

Стойността на наркотика се изчислява между 585 000 до 4 550 000 лева, а количеството му надхвърля понятието "в големи размери".
Законът предвижда за това престъпление наказание до 20 години затвор.

Днес ВОС се съобрази и с информацията, събрана за личността на Николай, който често пътувал извън страната. Миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена е и съпричастността му към други 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив.

Освен тези факти, съдът преценява, че всичките 6 фирми на Николай Сим., придобити в последните години, макар и неработещи, могат да доведат разследващите и до извод за подготовка на други престъпления.

Посочените факти и обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода, обвиняемият може да се опита да избегне наказателно преследване или да се укрие от властите. Твърдяно от него хронично сърдечно заболяване ще бъде обект на възложена от прокуратурата СМЕ.

Ако разследваният за контрабанда на кокаин Николай Сим. обжалва днешното определение на ВОС, с което му бе определена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", той ще се яви пред Варненския апелативен съд на 15 януари 2013 година от 10:00 часа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини