От х:

Днес в x:

Тежката артилерия срещу "Булсатком"

Полицията претърсва офиса на телевизионен канал. На пръв поглед изглежда като новина от Русия, Украйна, или най-много от Македония.

До вчера.

Безпрецедентната за България полицейска акция в офиса на TV+ събира във фокус едновременно няколко конфликта, както и показва задълбочаването на изключително обезпокоителни тенденции.

Разбира се, всяка една компания може да бъде проверявана, ако има основателни подозрения за нарушение на закона. Когато обаче това се случва в пика на сериозен бизнес спор между проверяваната компания и структури, близки до властта, сериозните подозрения са, че прокуратурата и полицията са се превърнали в инструмент за разчистване на сметки, притискане на конкуренти и завземане на бизнеси с подкрепата на държавата.

Какво се случи?

Две седмици след като "Булсатком" остана без bTV заради търговски спор и броени дни преди да изтече срока, даден от TV7 на доставчика да изпълни условията й за нови цени, служители на отдел "Икономическа полиция" към СДВР влязоха вчера в редакцията на свързваната с "Булсатком" телевизия ТВ+. На сайта на дирекцията беше обяснен и поводът: "извършват се процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура. Обект на проверка е частен телевизионен канал в София. Насоката на работа е по линия на данъчни престъпления".

"Това са рутинни действия на прокуратурата и СДВР", коментира пред "Капитал" зам.-градският прокурор Роман Василев. Той каза, че "засега" няма задържани лица и че досъдебното производство се води по чл.255 от Наказателния кодекс, който криминализира укриването на данъци. Разследването е образувано тази година. Роман Василев каза още, че фирмата не е провервана за нелегален софтуер, каквато информация се появи по-рано.

Говорителят на градската прокуратура Румяна Арнаудова обясни пред медиите, че повод за образуваното производство срещу ТВ+ е "водене на двойно счетоводство и укриване на осигуровки на служителите в компанията".

Румяна Арнаудова допълни пред "Капитал", че през декември 2012 г. в Икономическа полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи е бил получен сигнал, според който в телевизия "ТВ+" се укриват данъци. СДВР е извършила проверка, която е била докладвана на СГП. Тя от своя страна е образувала досъдебно производство за укриване на данъци.

Причините за разследването са, че е било установено, че служителите на телевизията получават по-големи заплати от тези, които са посочени в трудовия им договор. Това е накарало разследващите да приемат, че има основателни съмнения за укриване на данъци. Служител на телевизията е разпитан пред съдия, а след разрешение на Софийски градски съд е било проведено претърсване офисите на компанията и изземване на доказателства.

Малко след провеждането на акцията, маркетинг директорът на "Булсатком" Тинко Тотев не беше наясно какво се случва. "Самите ние не знаем какво се случва в телевизията, която е самостоятелно търговско дружество. В информационните агенции видяхме текстове по темата. За момента не знаем какъв е поводът", коментира той.

Пред Offnews.bg, той е малко по-конкретен. "Самият факт, че ТV7 съобщи това [за обиска в офиса на TV+], трябва да ви навежда на мисълта за някаква… далавера", казва представителят на "Булсатком". Служителите на TV+ отказват да коментират случилото се, а програмният директор Милена Данева не отговаряше на телефона си.

Петър Курумбашев, депутат от БСП и член на парламентраната медийна комисия, коментира пред "Капитал" така: "Не знам защо в България търговски спорове трябва да се решават чрез икономическа полиция. Такива действия ни доближават по-скоро до полицейска държава, отколкото до правова".

Според Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии, проблемът има две страни. "Ако ТВ+ е правила нарушения, то тя трябва да си носи последствията. По отношение на закона и правилата не трябва да има свещени крави, дори и да става дума за тв канал. Той трябва да спазва правилата на бизнеса. Има и втори фон на проблема обаче. Защо точно сега в тази ситуация става проверката. Това, което в момента се случва, не е в полза на свободата на словото", смята председателят на СЕМ.

Опасни връзки

Официален коментар от "Булсатком" е трудно да се получи поради една проста причина: Законът за електронните съобщения забранява на разпространителите на телевизионни програми да притежават някоя от тях. Затова TV+ формално не е на "Булсатком", макар че се контролира от сателитния оператор (и се разпространява само от него). Това е причината собствениците му да не могат да заемат категорична официална позиция.

В момента "Булсатком" е в тежки преговори с най-гледания тв канал bTV. Проблемът между двете компании е търговски и е заради настъпили промени в размера на таксите, които bTV иска от Булсатком в замяна на правото да разпространява шестте й канала.

В битката се включи и ТВ7. Каналът, близък до банкерът Цветан Василев, също поиска да промени условията по договора със сателитния оператор. С ултимативен тон от ТВ7 обясниха, че дават срок на Булсатком до петък, за да приемат условията им.

Най-големият проект на кабелния оператор обаче е навлизането на пазара на мобилни комуникации. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) даде лиценз на "Булсатком" за това преди повече от година. Отскоро фирмата е започнала и активни действия в тази сфера. Затова и според доста от наблюдателите на телекомуникационния сектор сегашните проблеми на старозагорската компания са във връзка именно с тези им намерения. Според тях "Булсатком" е обект на интерес от страна на новия съсобственик на БТК - банкера Цветан Василев. За момента никой официално не потвърждава, че групата около Василев има връзка със скандалите около сателитния оператор.

Подозренията, че прокуратурата и полицията са взели страна в битката на bTV и близките до Цветан Василев структури с "Булсатком" трудно могат да бъдат доказани категорично. В същото време масовите и сериозни съмнения за нещо подобно изискват държавното обвинение да вземе отношение. Добро начало би било например да се оповести информация за това колко проверки са били образувани през 2012 г. по съмнения за двойно счетоводство и укриване на осигуровки и по колко от тях са били обискирани офиси на фирми.

Интересно е също така, че активността на държавното обвинение идва точно в момента, в който ГЕРБ заяви спешната необходимост от криминализиране на укриването на осигуровки. Управляващите искат това да се случи най-късно да пролетта, а престъплението да бъде обявено за тежко, така че разследващите да имат право да прилагат специални разузнавателни средства. Тоест да могат да подслушват и следят собствениците на всички фирми, за които има подозрения, че не плащат осигуровките на служителите си върху пълните им възнаграждения.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини