От х:

Днес в x:

Социалистите търсят отговорните за скандала „Васил Делов”

Днес 30 октомври 2012 г. председателят на БСП в Кърджали Милко Багдасаров внесе официално запитване до председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа. В него се казва: Във връзка със срамните събития, случили се в деня на Кърджали, при гласуването на предложението за удостояване на ген. Васил Делов със званието  „Почетен гражданин на Кърджали”, групата съветници от БСП настоява да получи писмен отговор на следните въпроси:

  1. Кой е организаторът и кой е вносителят на подписката с над 300 подписа в ОбС – Кърджали, с която се призоваваше да не бъде гласуван „почетен гражданин”?
  2. На какъв форум е предложено групата съветници на ДПС да не подкрепи предложението за ген.Васил Делов и кой персонално е предложил да се гласува „Въздържал се“?
  3. Има ли общински съветници и други партийни представители, които са правели предварителни срещи с изселническата организация в Одрин, заявила несъгласие с предложението на Общинския съвет? Кога и по чия покана? Настояваме за копие от автентичния документ, с който тази организация е изразила несъгласието си.

Групата съветници от БСП ще настоява, след получаване на отговорите на по-горе поставените въпроси, за поемане на персонална отговорност за случилото се на 21 октомври 2012 г.Милко Багдасаров настоява към броя на подписите внесени в Националния комитет за честване на Балканската война да се прибавят още 150 000, колкото е броя на организираните членове на БСП. Това е резултат от изразената позиция на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, че Правителството веднага трябва да внесе предложение при президента за удостояване на ген. Делов с орден „Стара планина“ Първа степен с мечове. Това е единствения начин правителството да покаже държавническо отношение по проблема Кърджали. В същото време БСП изразява огорчението си от начина, по който ГЕРБ опорочи паметта на Освободителя на Кърджали, като сформира граждански комитет, оглавяван от политическа фигура като Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ и заместник председател на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание. Генерал Васил Делов е служил на България, а не на определена политическа сила. „Убеден съм, че ако Гражданският  комитет беше съставен от личности с високо обществено признание , инициативата за удостояване на генерал Делов с орден „Стара планина- първа степен с мечове” щеше да бъде подкрепена от стотици хиляди български граждани”, каза Милко Багдасаров.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини