От х:

Днес в x:

Фирма вини кмета в саботаж,бавел кръстовището на „Веселчане”

Фирмата-изпълнител на пътя Кърджали – Подкова /част от паневропейския транспортен коридор № 9 / настоя общината да приключи с подмяната на подземните комуникации на кръговото за „Веселчане” до 1 октомври. В противен случай ще бъде възпрепятстван ремонтът на кръстовището. Днес на работна среща на всички заинтересовани страни, инициирана от областния управител Иванка Таушанова, стана ясно, че изместването на оптичния кабел закъснява сериозно и това блокира за неопределено време работата на строителите. Въпросът бе повдигнат още миналата сряда, но тогава местната власт не се отзова. Седмица по-късно резултат от разговорите няма. Кметът Хасан Азис не се яви лично. Изпрати заместника си инж. Васил Бобеков,  който бе предпазлив в оценките си и уклончив по отношение на сроковете.

„Изграждаме международен път с европейски пари по оперативна програма „Транспорт”, имаме графици, които сме длъжни да спазваме и ни грозят неустойки. Да не говорим за огромните затруднения на трафика и неудобството за гражданите, които обвиняват нас, като изпълнител, за забавянето”, заяви ръководителят на обекта инж. Гинка Маринова. Срокът за завършване на кръстовището е 1 ноември. „До 1 юни общината като възложител трябваше да приключи с подземната инфраструктура и да ни предаде обекта, четири месеца по-късно няма яснота кога ще се случи това. Склонна съм да мисля, че някой умишлено ни разиграва. Ако не са готови до 1 октомври, ще бъдем принудени да полагаме асфалт с риск да бъдат запечатани шахтите и нека хората се сърдят на кмета”, категорична бе инж. Маринова. Тя припомни, че винаги е била коректна в отношенията си с местната власт и пример за това е изпълнението на кръстовището на Автогарата, където фирмата е направила реконструкция, вместо да се ограничи до преасфалтиране, каквито са задълженията й по проект.  

На поредната среща на обекта присъстваха представители на Областно пътно управление, фирмата-изпълнител на трасето – „Интегрирани пътни системи” – Пловдив и фирмата – изпълнител на подземните комуникации, която оправда закъснението със забавени плащания и доставки. „Шокираната съм от явната незаинтересованост  на местната власт като възложител на обекта, която на практика ни връзва ръцете”, коментира Маринова. Въпреки предварителната договорка кметът Хасан Азис не дойде на срещата. Областният управител Иванка Таушанова призова всички заинтересовани страни да спазват поетите ангажименти и да работят в синхрон, за да не спъват проекта, тъй като потърпевши са всички преминаващи през кръстовището водачи и пешеходци, а държавата не може да си позволи забавяне на път с европейско значение. Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини