От х:

Днес в x:

Задава се най-мощната магнитна буря

От НАСА ни предупреждават, че на 22 септември Земята ще пострада от най-мощната за последните 200 години магнитна буря, която може да нанесе поражения на йоносферата на планетата.

Ако сметките на учените са правилни, след месец животът на Земята може да спре. В резултат от слънчевата супербуря всичко, свързано с електричеството, ще престане да работи, пише 30dumi.eu.

Експерти от НАСА и лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт "Лебедев" твърдят, че мощната магнитна атака, която се очаква на 22 септември 2012 г., може да доведе до глобална катастрофа: в Африка ще се вижда северното сияние, а за всички мобилни комуникации и интернет ще трябва да забравим.

Странните петна, появили се на повърхността на слънчевата плазма и открити от спътника STEREO – специален инструмент на НАСА, показват, че Слънцето започва поредния си цикъл на активност.

"Това е най-голямото събитие за последните 200-300 години" – казва Майкъл Кайзер, изследовател в отдела за хелиофизика на NASA Goddard Space Flight Center.

Означава ли това, че ние навлизаме в максималните стойности на слънчевата активност през последните 2000 години?

"Трудно е да се каже, всичко може да бъде. Последният човек, свидетел на подобни петна по слънцето, е Галилео, за първи път той ги наблюдава в началото на 17 век, когато те са по-малки. След 28 цикъла, които са добре документирани, от 1745 г. до наши дни сериозни огнища не са били наблюдавани. Това означава, че по неизвестни причини минимумът е продължил повече от обичайното" - казва Кайзер. След месец ни очаква поредният слънчев максимум и е напълно възможно, според учените, Земята да потъне в мрак заради най-мощното нарушение на йоносферата на планетата.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини