От х:

Днес в x:

Събират подписка срещу българското правосъдие заради делото за Възродителния процес

Сезгин Мюмюн

 Подписка срещу правосъдието в България ще събират правозащитната федерация „Справедливост-България”и изселнически организации заради поредното блокиране на делото за т.нар.Възродителен процес. Освен това те ще поискат от евро-комисарят по правосъдието Вивиан Рединг  и от комисаря по правата на човека Нилс Муйжинекс да наблюдават разследването срещу виновниците за насилствената асимилация на българските мюсюлмани, ако то бъде възстановено. Това  се казва в заявление на председателя на федерацията Сезгин Мюмюн до главния прокурор Борис Велчев и Военно апелативна прокуратура, от които зависи подновяването на разследването.

  За Кърджали бг вести Мюмюн съобщи, че е получил писмо от Инспектората към Висшия съдебен съвет, подписано от инспектор Любомир Георгиев, в което го информират подробно за хода на делото. Отбелязано е, че разследването е спряно след като е изтекъл на 18 юли т.г.последния удължен срок.  Инспектор Георгиев отбелязва, че делото е много сложно,изисква събирането на огромен обем от доказателства, но въпреки това е протекло извън разумния срок. Предстои изготвянето на ново искане от прокурор във Военно-апелативна прокуратура за удължаване на срока на разследване.

 Федерацията настоява срокът да бъде удължен. Тя напомня, че внесла в прокуратурата имената и настоящите адреси на издирвани свидетели по делото, данни които е събрала в Република Турция.  До ден днешен обаче българското правосъдие не е поискало правна помощ от Република Турция за разпитването на 120 свидетели, заради които делото е блокирано, подчертава Сезгин Мюмюн.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини