От х:

Днес в x:

Агенти на ДАНС плъзнаха в Пиринско, търсят членове на „Хизбулла”

Служителите са привикани по тревога на работните си места заради кървавия атентат на летище "Сарафово" и появилата се следа, водеща към "Хизбула" и огнищата на ислямски фундаментализъм. Спецслужителите провеждат разпити и проверяват алибитата на определени лица в региона, известни с изповядване на радикален ислямизъм и контакти със Саудитска Арабия, съобщава „Стандарт” .

Периодично района се раздира от скандали, свързани с ислямския фундаментализъм. Гърменското село Рибново и гоцеделчевското село Лъжница са емблематични в това отношения. Преди няколко години в  Рибново директорът започна открито да насажда ислямски порядки в учебното заведение и да подменя светския му характер. Двамата с учителя по религия, специализирал в Саудитска Арабия, упражняваха натиск над учители и ученици да ходят със забрадки и арабски носии. В Лъжница пък преди две години при акция на МВР и ДАНС за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация "Ал Уакф ал Ислями" възникнаха безредици. При същата акция със заповед на Окръжна прокуратура – Благоевград бяха извършени обиски и в домовете на имамите в сатовчанските села Кочан и Плетена.

Според същия източник,Благоевградска област,  със своите компактни мюсюлмански селища  е един от районите, където съществува потенциалната възможност за спящи клетки на терористичните организации. Това не е нова хипотеза, но тя придоби по-голяма релефност след стряскащото предупреждение на неназован американски висш служител, който заяви, че има българско крило на "Хизбула", което се активизира.

През 80-те години на миналия век „Хизбулла” стана известна с масовите си бомбени атаки срещу американски морски пехотинци в Ливан и посолството на САЩ в Бейрут, които убиха повече от 300 души. В началото на 90-те израелското посолство в аржентинската столица Буенос Айрес беше взривено, оставяйки 29 жертви, по-късно атака срещу еврейския център в града уби 85 души. Сега вече е видно, че старата „Хизбулла” се завръща, напълно оборудвана с атентатори-самоубийци, и готова за действие в световен мащаб на основата на терористични, шпионски, наркотрафикантски и контрабандни мрежи, пише сайтът debkafile, цитиран от btvnews.bg.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини