От х:

Днес в x:

Общините в Кърджалийско правят планове за зелена енергия

В рамките на Областния съвет по енергийна ефективност бе проведено обучение на  експертите от общинските администрации на тема: „Разработване на дългосрочни и краткосрочни програми за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива”. Г-жа Снежана Славова, главен експерт Планове, програми, проекти и потенциал на ВЕИ” в Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ представи програмите за насърчаване използването на т.нар. зелена енергия. Тя отбеляза, че най-трудният момент при разработването на подобни програми е определянето на потенциала на енергията от ВЕИ. За целта се използва специализиран софтуер - AREP, SAFIRE, REScan, RETScreen, който се отличава с висока чувствителност и универсалност.

В Закона за енергията от възобновяеми източници няма определени срокове за разработването на Общинските програми за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива, но те следва да са готови до края на годината, защото до 31 март 2013 г. следва да се отчете изпълнението им през 2012 г, стана ясно на заседанието.    Една от малкото общини у нас, които имат програми за насърчаване на зелената енергия е Бургас, която е  спечелила проект за безвъзмездно финансиране.

Според представителите на местната власт, общините не могат да си позволят да  наемат експерти, които да направят анализ на потенциала на ВЕИ. По техните думи, би могло да се поиска от Агенцията за устойчиво енергийно развитие да им предостави необходимия програмен продукт и да обучи специалисти за работа с него. Петя Нешева, главен експерт в Териториалното звено на АУЕР в Пловдив, запозна участниците със съдържанието на Плановете за енергийна ефективност. Участниците в заседанието получиха информация относно финансирането на проекти за ВЕИ и процедурите за присъединяване на енергийни обекти от ВЕИ към ел. мрежата.Това съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини