От х:

Днес в x:

Изложба на ислямско калиграфско изкуство гостува на музея

След представянето на изложбата на Регионален исторически музей Кърджали „Икони от Родопите 16 – 19 век” в град Одрин от 28 май до 3 юни, през тази седмица Музеят на град Одрин, Република Турция, гостува с изложба Hilye i Şerif (Ислямско калиграфско изкуство). Изложбата е представена от Дирекцията на Одрински музей, по програма Междукултурен диалог Европейски съюз - Република Турция, Музеи - (ICD-MUSE), в контекста на проект "Нашите музеи по поречието на река Арда", финансиран от Европейски съюз и Турция.
30 творби от частната колекция на Мехмет Чеби ще бъдат изложени в Регионален исторически музей, Кърджали, от 17 юли 2012 г. Посетителите ще могат да се насладят на творбите на турското ислямско изкуство и да оценят красотата им. 
Класическата ислямска калиграфия има за основна цел да представя и прослява Пророка Мохамед във физическо и морално отношение. Има елементи на тълкуване на неговите послания със средствата на класическата традиция и на съвременните възможности. Изложбата ще бъде отворена до 22 юли 2012 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини