От х:

Днес в x:

Българин "жив компютър" създаде нова аритметика

„Бройната система „1-9” превръща човешкия мозък в калкулатор и компютър. Методиката превъзхожда класическия начин на умножение и делене, който се учи в училище.

Тя  трябва да се ползва от човечеството, а за децата това ще е игра, по-интересна и от судоку”, така представи метода  “Ново смятане” неговият създател е 77-годишният Илия Петров от Плевен.

У нас и по света той е по известен като „живия компютър”. При демонстрациите на своя метод изобретателят обикновено се състезава с електронни  калкулатори и винаги ги побеждава. Петров работи от десетилетия върху своето откритие.  Чрез него той въведе непознати досега принципи в аритметичните действия. Петров е автор е на няколко книги. Получавал е награди от световните изложения на иновациите в България, Испания, Белгия, Швейцария, САЩ и Румъния.

Съюзът на учените в Пловдив предложи методът  му да бъде качен на страницата на ЮНЕСКО, за да могат всички деца по света да се запознаят с него. Той е изпратил  и специално  писмо до Ирина Бокова, генерален директор на световната организация. В него са описани новата бройна система открита от Петров и принципите на неговия метод за смятане при умножението на двуцифрени и трицифрени числа.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини