От х:

Днес в x:

Всеки пети ученик си влошава оценките до 7 клас

Всеки пети ученик от прогимназиалните класове е намалил оценките си през последните 3 г.

Около 20% от завършващите VII клас са показали по-лоши резултати на изпитите по български език и литература, и математика в сравнение с тези, които са имали на тестовете след четвърти клас, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

В интервю за БНР тя обясни, че това се дължи на усложнено учебно съдържание и различно ниво на квалификацията на учителите в по-горните класове. Затова министерството на образование готви промяна в учебните програми.

Изпитите след седми клас са решаващи за прием в гимназиите. На тях тази година се явиха 55 хил. деца. Едва 5 от тях обаче са получили пълни шестици по български език и литература, а 161 са отличниците по математика.

Дамянова подчерта, че резултатите все пак са по-добри от тези през миналата година.

В края на 2011 г. Европейската комисия отправи сериозни критики за липсата на реформи в българското образование и поиска до средата на тази година да бъдат направени сериозни законодателни промени по въпроса.

Експертите на Брюксел се позоваха на данни от последното изследване PISA от 2009 г., според които 41% от 15-годишните българчета попадат в групата с най-ниско ниво на четивна грамотност при средно ниво от 20 на сто за ЕС. Още по-голяма е разликата в представянето по математика - с ниски постижения са 47,2 процента при 22,2 на сто за съюза.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини