От х:

Днес в x:

"Вампирът" от Созопол преместен в София и "обезопасен"

Стопкадър bTV

При засилени мерки за сигурност, и за голямо облекчение на созополските бабички, скелетът на "вампира" от Созопол беше пренесен в неделя в Националния исторически музей. Това съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров, цитиран от "Фокус". В музея скелетът ще бъде изследван от изтъкнатия антрополог проф. Йордан Йорданов, ще бъде обеззаразен и подреден в специална витрина.

По думите на Божидар Димитров най-вероятно през идващия уикенд посетителите на музея ще могат да видят "това странно свидетелство за вярванията и суеверията на нашите предци". "На тези, които се страхуват "вампирът" да не донесе нещастия на София и на софиянци, ще отговорим, че той е "обезопасен" чрез пробождането с железен кол още през Средните векове. В този смисъл той е по-малко опасен и от утилизиран снаряд", обясни с чувство за хумор Димитров.

В Националния исторически музей са постъпили искания от продуценти от Би Би Си – История и РТВ Русия за заснемане на телевизионни филми за находката.

Двата скелета на мъж и жена, прободени с метален предмет в гърдите, бяха открити от археолози в Созопол в началото на месеца. Става въпрос за погребения на високопоставени личности. И двете тела са погребани до абсидата на църквата, където вечния си покой са намирали само отбрани личности. Тялото на мъжа е прободено с железен кол.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини