От х:

Днес в x:

Откриват нова детска градина в Хасково, ще разтоварват орфейската

На катерушките до Дом Надежда вече ще се радват повече деца

Предложение за откриване на нова детска градина в Хасково ще се гледа от Обс навръх деня на детето първи юни. Тя ще се помещава на улица Пловдивска №1 и ще се намира непосредствено до Дом „Надежда“. В момента там има седмична детска градина при минимална посещаемост. Същевременно единствената детска градина в кв. Орфей - ОДЗ „Слънце“ приютява 317 деца и капацитета и сградния фонд вече не може да обхване повече, гласят мотивите на вносителят на докладната, кмета Георги Иванов. Сред обосновката на предложението е посочено, че към настоящият момент има цели 635 молби от родители, които очакват децата им да бъдат приети в детски заведения.

Новата детска градина ще бъде под №4 и ще отвори врати на 1-ви септември 2012 година. Предлага се да носи името „Ежко Бежко“. До тогава трябва да бъдат осигурени необходимите щатни бройки и бюджет за нормалното функциониране на детското заведение. ЦДГ „Ежко Бежко“ ще придобие пълноправния статут на второстепенен разпоредител с бюджетни средства, по системата на делегираните бюджети по която работят и останалите детски заведения. 

Новата детска градина ще даде възможност и за пълноценно интегриране на онези деца от дом Надежда, които нямат нужда от рехабилитация и трудотерапия. Интегрираните деца ще могат да ползват услугите на логопед и ресурсен учител. Поради тази възможност и успешното развиване на приемната грижа в Хасково, кметът предлага в друга докладна, да бъде намален капацитета на Дом за деца лишени от родителски грижи „Надежда“. Той трябва да стане от 40 на 15 места. Намаляването трябва да стане факт от 1-ви януари 2013-та година.

Третото предложение, касаещо децата на община Хасково е закриването на детската градина в село Корен. В ЦДГ „Патиланци“ се обучават само 10 деца, при нормативен минимум от 12 деца. По предложението на главния експерт „Детски градини“ към община Хасково Петя Ганашева, децата от „Патиланци“ ще се прехвърлят към ЦДГ „Пчелица“ в село Малево.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини