От х:

Днес в x:

Забавачки под прикритие. Преглед на националния печат

„24 часа": Кокаин за 100 милиона лева хващат митничари в Русе

Кокаин за 100 млн. лв. заловиха в нощта срещу неделя русенски митничари на пристанище Изток. Това е най-голямата контрабанда на наркотици за последните 5 г., която са предотвратили митническите служители. За да види резултатите от действията им, в Русе вчера бе премиерът Бойко Борисов, придружаван от финансовия министър Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов.

Наркотикът е около 67 кг и е бил опакован в 66 пакета. Пристигнал е в Русе от Варна, докъдето е пътувал по море от Аржентина. Бил е скрит в комбайн, който е придвижен от Варна до Русе с автомобилна платформа, и е чакал на пристанище Изток да бъде натоварен за Германия. По Дунав е трябвало да стигне до немски град, а оттам - в Ротердам.

Кокаинът бил скрит в оловен контейнер, който тежал около тон и половина

 

„24 часа": За да убият Васил Божков, щели да вкарат оръжие на пистата на летище София

Очаквайте още изненади по делото "Октопод", обеща прокурорът Светлозар Костов 12 часа преди Софийският градски съд да задържи под стража Алексей Петров. Думите му бяха по повод разкритията, че бившият командос се е срещал с двама свидетели, преди да дадат показания пред съда - Донка Митева и Пламен Устинов.

Бившият съветник в ДАНС заедно с Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и експрокурора от ВКП Цеко Йорданов са обвинени за участие в група за изнудване.

В четвъртък вечерта Петров беше задържан, след като Донка Митева, сестрата на бизнес дамата Роза Георгиева, обърна на 180 градуса показанията си в съда на 27 януари. Митева беше въведена в залата с охрана, а появата  до последно беше пазена в тайна. Тя сама пожелала да промени показанията си, обадила се в деловодството на съда и поискала повторно да бъде разпитана.

 

„Труд": Контрольори глобяват само българи

Българите са системно дискриминирани от контрольорите в градския транспорт в София за сметка на пътниците от ромски произход. Такава жалба е подал в Комисията за защита от дискриминация жителят на столичния жк "Дружба" Пламен Иванов срещу Центъра за градска мобилност. Делото по казуса ще се гледа по същество на 9 май.

"На клиентите, които са от български произход, се изисква заплащане на билет или абонаментна карта, а на тези от цигански произход не се изисква", пише Иванов. Той твърди, че е видял нееднократно как контрольорите не проверяват роми и ги подминават. Бил свидетел на два такива случая дори в Деня на независимостта на България м.г. А дни след като подал жалбата в комисията, и в автобус в "Дружба".

"Не искам кампания срещу циганите. Виновни са тези, които ги оставят да не спазват правилата. Не е луд този, който яде баницата. Столичната община е длъжна да ги контролира", заяви пред "Труд" Иванов, студент в Нов български университет.

 

„Труд": Парад за 34 минути

Парадът на Българската армия за 6 май мина по жълтите павета на София вчера точно за 34 минути.

За това време военните изкараха цялата програма - от дикторско четене на исторически факти от военното ни минало, през речта на президента и главнокомандващ на войската Росен Плевнелиев до построяването на представителните блокове на различните видове въоръжени сили. Самото маршируване на бойците пред официалните гости трая точно четири минути. Церемонията закъсня малко, тъй като от летище Враждебна трябваше да се появят трите хеликоптера - един Ми-17, носещ българския трибагреник и два "Кугара".

 

„Стандарт": Забавачки под прикритие

Забавачки под прикритие е новият бизнес, който се роди в София заради хроничния недостиг на места в детските градини. Майки припечелват, като освен за своите деца се грижат у дома за още няколко хлапета. Събират група от 5-6 малчугани и им осигуряват обяд и следобеден сън. За услугата родителите плащат по 400-500 лв. на месец. Така им излиза по-евтино от частна детска градина, където таксите са поне със 100-200 лв. отгоре.

Проблемът обаче е, че самодейните забавачки работят без разрешителни.  

 

„Стандарт": Топченге спасява Опасните от засади

Банда за обири на златарски ателиета бе заловена след среднощна акция на МВР. При операцията с кодово название "Опасните" барети от отряда за борба с тероризма щракнаха белезниците на седем мъже и една жена.

Един от тях е действащ полицай, който е спасявал съучастниците си от засади.

Според МВР бандата стои зад най-сериозните удари в бижутерийни магазини в цялата страна.

Опасните паднаха в капана след опит за въоръжен обир на заложна къща в кв. "Сухата река" в събота. Тогава трима маскирани нахлули с автомати и пистолет в един от оказионите на ул. "Бесарабия". Другите от бандата пък наблюдавали района, за да не бъдат спипани от ченгетата. Бандитите обаче не предполагали, че от известно време баретите са по петите им. "Групата се наблюдаваше в продължение на последните 20 дни денонощно, за да можем да реагираме в момент, когато извършват нов удар и да могат да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия по документирането на престъплението", обясни вътрешният министър Цветан Цветанов, който съобщи за успешната операция вчера..

 

„Монитор": Кокаин за 100 млн. лв. скрит в комбайн

Митничарите в Русе откриха 67 кг кокаин на стойност 100 млн. лв. в метален тайник, скрит в комбайн. Лично премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков пристигнаха вчера в дунавския град да поздравят служителите за успешната акция.

 

„Монитор": Трактора криел дружба с Първанов

Алексей Петров-Трактора е притискал ключовия свидел по делото „Октопод" и бивш гард на НСО Пламен Устинов да не споменава за връзката му с доскорошния държавен глава Георги Първанов. Това разкри самият Устинов в предаването на TV7 „Насреща Люба Кулезич".

 

„Монитор": Тараторът по морето тръгна от 3 лв.

Напук на падащите цени на краставиците кръчмите по Северното Черноморие откриха сезона с 3-4 лв. за таратор. Летните цени вече са в действие и за порцията пържена цаца подранилите туристи плащат по 3 лв. За щастие засега бирата е на зимните цени, но това едва ли ще продължи повече от 20 дни. Като цяло обаче прякото отражение на кризата се изразява в по-малки порции за повече пари, показа проверка на „Монитор".

Салатите вървят от 3 лева за зеле и моркови до 6-7 лева за специалните. Порцията миди твърдо върви по 6 лева, а калмари по гръцки - около 10 лева. Кебапчето и кюфтето варират според категорията на кръчмата от 80 ст. до 1,50 парчето.

 

„Сега": Съдът в Страсбург окончателно застопори тавана на пенсиите

Таванът на пенсиите у нас не беше осъден и на последната възможна инстанция. Голямата камара на съда по правата на човека в Страсбург е отказала да разгледа обжалването на 9 български пенсионери срещу решението на 7-членен съдебен състав на същия съд, който през м.г. потвърди, че таванът на пенсиите не накърнява правата на хората, а държавата може да налага такива ограничения. Жалбите бяха подадени в Страсбург още през 2004 г.

В камарата участват 17 съдии и тяхното заседание беше последният шанс за справедливост за българите, ощетени от тавана. Адвокатът Михаил Екимджиев беше песимист още след като обикновеният състав не откри несправедливост в ограничението, тъй като камарата разглежда жалби в изключителни случаи, които засягат интереси от голямо значение, а не на отделни хора.

 

„Дума": Диабетици срещу мярка на здравната каса

За решение на Националната здравноосигурителна каса, което ще затрудни лечението на хората с диабет тип 2, алармираха от асоциацията на хората с това заболяване. Става въпрос за ограничаването на свободния достъп до съвременно лечение с инкретин-базирана терапия. Според информацията на асоциацията, в здравната каса е било взето решение от свободно изписване на тази терапия от общопрактикуващите лекари и ендокринолози да се премине към режим на изписване с протоколи от съответните районни здравни каси или НЗОК.

За нас това е неприемлива рестриктивна мярка, която драстично ще наруши достъпа ни до най-ефикасното и безопасно перорално лечение в момента. Това предложение е на НЗОК и е подкрепено с решение на Комисията по цени и реимбурсиране, посочват от пациентската организация.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини