От х:

Днес в x:

Иван Петров стана приятел на Виетнам, ще ги образоваме

Иван Петров/на заден план/ с министър Сергей Игнатов, подписват меморандум за сътрудничество

Две междуправителствени споразумения и парламентарен меморандум за сътрудничество бяха подписани по време на официалната визита на председателя на Народното събрание Цецка Цачева във Виетнам. В българската делегация бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова , заместник-министърът на вътрешните работи г-н Веселин Вучков и народният представител от ПП ГЕРБ Иван Петров,който е председател на Групата за приятелство България – Виетнам в Народното събрание.

Българска парламентарна делегация бе на официално посещение в Ханой по покана на председатателя на Националното събрание на СР Виетнам Нгуен Шин Хунг. Превръщането на традиционно добрите и приятелски българо-виетнамски отношения в стратегическо партньорство и конкретните стъпки за развитието на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, здравеопазването, търговията и туризма бяха основен акцент по време на официалните пленарни разговори на българките парламентаристи с председателя на Националното събрание на СР Виетнам Нгуен Шин Хунг. Нов важен момент в двустранното сътрудничество е подписването по време на сегашната визита на две споразумения и един меморандум – за сътрудничество в областта на образованието за периода 2012 – 2016 ; за взаимна защита на класифицираната информация и меморандум за сътрудничество между законодателните институции на двете страни.

Виетнамски фирми могат да участват в обществени поръчки, провеждани от български министерства и ведомства, както и на български фирми в Социалистическа република Виетнам. Подписаното Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието, младежта и науката на Република България и Министерството на образованието и подготовката на Социалистическа република Виетнам за периода 2012 – 2016 г. се сключва в изпълнение на междуправителствената Спогодбата за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието между Република България и Социалистическа република Виетнам. В документа са посочени конкретните квоти за обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели, пряко сътрудничество между университетите на двете страни. Документът дава израз на нарасналия интерес в България към виетнамската наука и култура и спомага за развитието на образователния обмен между двете държави.

Петров оглавява комисията за приятелство с Виетнам
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини