От х:

Днес в x:

Крадат БДЖ с 50 тона дизел месечно

Мястото на кражбата-депото в Свиленград

Схема, вероятно функционирала от години, е точела с гориво Български държавни железници в хасковско. Това стана ясно след внезапна проверка на управителите на БДЖ-Димитровград Пламен Джуров и Ивайло Иванов, на екипировъчно депо в Свиленград, късно снощи. Около 23.30 часа, двамата хванали на местопрестъплението машиниста и помошник машиниста, как точат дизела в туби. Като разбрали с кой си имат работа-двамата хукнали да бягат. Служителят в депото в Свиленград пък получил пълна амнезия и обявил, че не ги познава тия двамата. Когато Джуров и Иванов проверили стаята за почивка на машинистите и служителите на пункта, намерили туби от 35-40 литра, бутилки, галони от минерална вода (някои, от които полупразни, други полупълни), както и различни приспособления за източване на гориво от локомотивите- маркучи, заготовки, кранчета, ръкавици, парцали и др. Общото количество намерено гориво е било около 120 литра.

Кражбата ставала по линията Капъ куле - Свиленград. Предполага се, че това се е случвало всеки ден, понеже курсовете между двата пункта са ежедневни. На базата на намереното количество и на факта, че кражбата била прекъсната, се предполага, че на курс са се точили между 150 и 200 литра. Загубата се изчислява на около 50 тона месечно, което по настоящи цени на горивото е около 130 хил лв. От „Товарни превози-Димитровград” обаче настояват, че загубите са 800 хил месечно и се заканиха да уволнят всички 40 машиниста работещи във фирмата. По подозренията на шефовете, в схемата са участвали всички.

Внезапната инспекция е била провокирана от анонимни сигнали за золупотреба с гориво. Джуров и Иванов тръгнали с кола от Капъ Куле по дирите на собствения си влак. Настигнали го в Свиленград, където им направило впечатление, че вагоните са били разкачени за „рекордните” 5 минути, а после всички се покрили нанякъде. Тръгнали да обикалят и видели помощник машиниста с туба и маркуч в ръце. Той ги изгледал учудено, но когато видял легитимацията им, ударил на бяг. С мръсна газ от източвания локомотив избягал и машиниста. Нататък схемата лъснала. Не се знае отколко време е функционирала, но от БДЖ предполагат, че с продажбата на краденото гориво, машинистите са си докарвали по няколко хиляди отгоре към заплатите си.

За да предотвратят кражбите, ще се монтират камери на локомотивните депа и гарите, както и в машинните отделения на дизеловите локомотиви, а в електрическите-ще се монтират електромери, заканват се от БДЖ.

Повече за схемата по източване на локомотивите вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Влезе ли локомотива в Депото, излиза източен
Туби и маркучи са открити в стаята за почивка
Пунктът е запечатан, полицията започва претърсване

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини