От х:

Днес в x:

ЕСКОМ: Не големите пари, а големите идеи движат нашия бизнес

Днес ESCOM става на 21 години. Фирмата започва своя бизнес с производство на фискални касови апарати. От 1997 година се занимава с доставка на интернет. За няколко години ESCOM се превръща в един от най-големите доставчици на интернет в Южна България.

 

 

Росен Пеянков, управител на ESCOM

 

 

- Откъде тръгна ESCOM преди 21 години?

- Тръгна с голямата амбиция на трима души-аз, Шени Делчева и Цветан Рачев. Работехме в едно предприятие за поддръжка и ремонт на персонални компютри. Точно преди 21 години, когато стана ясно, че комунизмът няма да го бъде, основахме фирма ESCOM. Започнахме с изработване на хардуерни компоненти за компютри.Малко по-късно разработихме първия фискален касов апарат. След това и собствени програмни продукти, които управляваха предприятия като Астика, Каменица и др.

- Така ли си представяхте бизнеса?

- Преди 21 години имахме амбицията да направим много повече - да създадем собствено промишлено предприятие, което да произвежда наша продукция. Касовите апарати бяха един от продуктите, които смятахме, че можем да наложим масово. Но 90-те години на миналия век се оказаха доста тежки за България. Фискалните ни касови апарати бяха проектирани да се сглобяват от части българско производство. Те бяха изцяло наша разработка и единственото нещо, което купувахме, бяха кутиите, които пълнехме с наша електроника. Дотогава само два завода произвеждаха касови апарити, но не бяха фискализирани. Държавата обаче реши да сложи ръка върху тях и те можеха да се произвеждат само в държавни предприятия. Оказа се, че комунизмът не си бе отишъл. Частна фирма беше мръсна дума в началото на 90-те години на миналия век. Нищо не бе регламентирано, нямаше правила. Банките трудно даваха кредити. А частният бизнес тъкмо прохождаше. Когато излязохме от „Систем инженеринг“, изрично бяхме предупредени да не взимаме техни клиенти, дори ни направиха проверка-да не би това, с което работим, да сме го откраднали от тях. Много трудно тръгнахме. Цялата фирма бяхме ние тримата и още един човек, които бяхме взели да ни помага. Ползвахме под наем едно мъничко помещение, целият му под бе постлан с касови апарати, сглобени донякъде. Всичко собствено производство - нещо нечувано дотогава. В същото време предприятието ДЗУ в Стара Загора, където бяха инвестирани милиони долари, произвеждаха уреди за варене на яйца. Ние поръчвахме при тях елементи за касовите ни апарати. Бяха впечатлени, че въпреки технологиите, с които разполагат, се занимават с яйцеварки, а ние, малка фирма с големи амбиции, сглобявахме фискални касови апарати.

-Какво се случи, след като приключихте с касови апарати?

- Започнахме да сключваме договори за поддръжка, да разработваме и предлагаме софтуерни продукти, да продаваме компютри. През 1993 година спечелихме търг и оборудвахме с компютри Макинтош община Хасково. Ние написахме софтуера за тях. Искахме да обзаведем с Макинтош и ЕСГРАОН. Избрахме тази марка, защото операционната й система беше на български език, а и техниката беше много добра. По това време имаше само компютри Правец. Най-голямата компютърна фирма в България по онова време „Прософт“ също участва в търга, но загуби битката с нас. Бихме ги с ентусиазъм.

От 1997 година ESCOM доставя интернет. За да има демокрация, трябва да има и интернет. Това е част от правата на хората вече. Всеки трябва на има достъп до интернет, натам върви света.

- Предизвикателство ли е доставката на интернет като услуга и инвестиция?

- За нас е предизвикателсво, но това могат да го разберат малко от фирмите. За друга част, които не са професионално подготвени, това е просто някакъв начин да правят бизнес и да имат някакви клиенти, които да продадат малко по-късно на някаква цена. За нас е предизвикателство и затова имаме сериозен софтуерен екип, които прави нови разработки. Нашият екип е голям и много способен. Самият факт, че при нас работят блестящи специалисти, е достатъчно красноречив. Защото са при нас, а не в София например.

Ние непрекъснато подобряваме нашата мрежа. От две години имаме връзка със София 10 G. Това е най-големият възможен технологичен шлюз, по които тече информация - 10 GB. Няма сървъри. Сваляш мултимедия и информация директно от София с много висока скорост. Това е новият стандарт за информационен обмен. В Хасково на много места връзката ни също е 10 G.

Всички елементи на мрежата, които използваме, са на много високо ниво. Техниката ни е на водещи фирми. Не чакаме да остарее физически, а подменяме при моралното остаряване на техниката. Всяка година оборудването ни се сменя почти изцяло.

Много искаме да вкопаем кабелите в земята във всички градове, в които имаме изградена мрежа. Този процес тече от няколко години, но в момента работим много интензивно в няколко града. Само в Хасково имаме проблем с това. За никого не е тайна, че не можем да постигнем съгласие с общината. Добре е кметът Георги Иванов да отговори защо не работи с нас. Ние не се интересуваме от политика, плащаме си всички данъци и работим за хората до късно вечерта. Кметът трябва да разбере, че ако иска в Хасково да останат хора и те да си намират работа, трябва да дава път на бизнеса. В ESCOM работят 130 човека. Ако имаме нормални условия за работа, те могат да станат 200. Но за бизнеса е много трудно в този град.

 - Ще устои ли ESCOM на темпото на технологичната революция?

- Стремим се да имаме екип от професионалисти, услугите, които предлагаме, да са наша разработка, полагаме много усилия да се грижим за клиентите си. Касите ни работят в събота и неделя до 21.00 часа. Правим всичко, за да им създадем възможност да плащат и чрез дебитна или кредитна карта. Работим върху много нови услуги, няма да спрем да ги изненадваме приятно. В момента правим интерконектите за телефония. Клиентите ни ще могат да получат от нас номера, ще могат да прехвърлят и текущия си номер към ESCOM. Всеки момент тази услуга ще стартира.

Това, което можем да обещаем, е че няма да се откажем, няма да се продаваме. Вярвамe, че когато се полагат постоянно усилия в една посока, те се възнаграждават.

- Какво си пожелавате?

- Да сме живи и здрави.

- Най-смелата ви амбиция?

- Да станем национален оператор. Вярваме на хората и на това, че когато човек е постоянен и работи в правилната посока, може да постигне всичко. Примерите са много-Майкрософт,Apple, Фейсбук.Фирми, създадени от хора с много точен поглед към технологиите. Не големите пари, а големите идеи движат нашия бизнес.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини