От х:

Днес в x:

Мърфи заплаши ИАРА със съд

Сталевският кмет се скъса да пише възражения срещу ИАРА

Сталевският кмет Панчо Панушев заплаши че ще съди ИАРА заради акта, който риболовната инспекция му състави. Мърфи се яви днес в Хасково по покана на рибните ченгета, които го обвиняват в бракониерски улов на сомове по река Марица. Сталевският кмет обяви недвусмислено: „Ще ви попилея в съда“. Вече се бил консултирал и с адвокат. На цели два листа Мърфи описа възраженията си срещу заключенията на контролния орган.

А те накратко са следните: Панчо Панушев е уловил 54 килограмов сом на 9-ти януари 2011-та година, без да има риболовен билет за това. Пред медиите той обявил за дата на улова 28-ми януари когато вече имал билет. От снимки публикувани в специализирани риболовни сайтове и местни електронни медии обаче се виждало точната дата-9-ти януари.

Кметът първо оспори правото на ИАРА да го наказва по снимка. Случаят ще е прецедент в практиката на хасковската риболовна полиция, която отговаря за близо половината водоеми в цялата страна. Според Мърфи, датата на снимките е манипулирана. По думите това се случвало когато вади батериите от неговия фотоапарат Самсунг. За пример дава снимка на която връчва 20 килограмов сом на ресторанта в министерският съвет. Той бил подарък за премиера Бойко Борисов. Рибата е закарана там на 20-ти, но датата на снимката е 6-ти януари. Часът пък вместо 11 сутринта е около полунощ на същия ден, когато ресторанта не ребател. „Имам свидетели, които присъстваха на даването в ресторанта, мотивира се Мърфи. 54 килограмовия сом пък бил уловен на рожденият ден, 28 ми януари на жена от Сталево, която също щяла да свидетелства в полза на кмета.

После в добро настроение разгледа офиса на "опонентите" си от рибната полиция
В другата стая д-р Милчев кипеше от яд

Според началникът на ИАРА д-р Милчо Милчев, това са глупости. „Не ме интересува дали акта ще падне в съда. Той не може да се подиграва на цялата рибарска общност“ разлютено обясни шефът. И „разгърна“ страниците на популярния сайт Уикипедия. Там пише че през зимата, сомът е в летаргия на дъното на водоемите и не може да бъде ловуван. „Има хиляди рибари по цялото протежение на Марица които не се и опитват да ловят сом, защото знаят че няма смисъл“, обясни още Милчев. Според него единственият начин за ловене е чрез търмъчене или чрез ток. Търмъченето обаче остава рани по рибата, а на уловения от Мърфи сом нямаше такива. Рибата просто бе зашеметена.

„ Да ви викне вас и да ви покаже как лови сомове в Марица. Да се види кой спи“ препоръча на журналистите Милчев. Забележката му бе по повод думите на Мърфи в репортаж в Haskovo.net в който сталевският кмет заяви че не сомът спи през зимата а самия доктор Милчев.

Наказателното постановление вероятно ще бъде на максималната стойност за риболов без билет-200 лв.

Г.Христов

Даването на сома в ресторанта...
...и уловът на 54 килограмовия му събрат са много по късно, отколкото е изписано на снимките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини