От х:

Днес в x:

Спасиха бездомница от „бяла смърт“

Тези хора са щастливи дори и на малко добрина

Бездомницата Нефизе Яшар най-накрая бе отървана от перспективата да бъде затрупана от снега по улиците на Хасково, където тя спи от години. Популярно наречената "бяла смърт" всъщност е смъртоносно измръзване, според лекарите напълно вероятно при минусовите температури от последните дни.

След светкавична реакция на социалните, по сигнал на Haskovo.net жената бе временно настанена в психиатричния диспансер в Болярово. Търси се усилено място в приютите по страната.

Настаняването в специализираната институция бе наложително след като се оказа че жената има диагноза шизофрения. Това автоматично ограничава заведенията, където тя може да бъде въдворена. Още повече, че в Хасково няма защитено жилище за временно настаняване на хора в нужда.

Нефизе не може да бъде настанена в старческия дом тъй като е на 53 години и съответно не е достигнала пенсионна възраст. Жената няма никакви документи. Вчера тя бе спасена от сняга и студа от хасковския отец Златко, който на свои разноски и документи я настане в хасковски хотел.

Haskovo.net подаде сигнал до социалните в 17 часа вчера. За половин денонощие хората на Златка Караджова вече бяха намерили вариант. Днес социални работнички придружиха жената до диспансера, където я посрещнаха лекарите.

Разследването ни откри, че жената е живяла години наред на улица Герлово №7. По думите и, къщата и е била бутната. Преместила се на Република 34. Там пък покрива пропаднал. От неизвестно колко време тя се скита по улиците на Хасково. Обект е била на побои и опити за кражби. „Търсиха пари“ с почуда обясни жената. Живнала след една вечер на топло в хотела, разказа че има 8 деца. Били в Тополовград. Най-голямото е на 37, най малкото на 17 години. Било в тамошно училище където имало и стол. Повтаряше непрекъснато че чака 24-май/края на учебната година/, да се върне чедото при нея. Била разведена с мъжа си.

Наличието на 8 деца и възрастта им бяха потвърдени от социалните. Търси се връзка с тях. Нефизе има валидна лична карта от 2003-та година, но в момента е изгубена.

Хасковските социалните продължават работа по случая. „Всички приюти са заети до последното място“ каза шефката им Златка Караджова. Търсенето обаче продължава.

Г.Христов

Днес социалните заведоха жената в лечебното заведение

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини