От х:

Днес в x:

Д-р Евтимов: Хасковската болница умира

Д-р Емил Евтимов

Хасковската болница ще пуска още кръв. Това заяви началникът на интензивното отделение в Свиленград д-р Емил Евтимов. Повод за изявлението бе новината за напускането на доказан специалист като анестезиолога д-р Росица Ламбардова от хасковския ОАРИЛ в посока свиленградската болница. Там вече са трима хасковски анестезиолози, а областната болница остава само с 5, пределния минимум, под който интензивно в Хасково не може да съществува.

Д-р Емил Евтимов е работил в хасковската МБАЛ 18 години, от 88-ма до 2006-та година. Отива в Свиленград за повече пари. И защото прогнозира какво ще стане с държавни болници със структурата на областната. „Тукашната болница умишлено е водена към разорение. Започна отпреди много години и продължава неотклонно през всички ръководства“ категоричен е д-р Евтимов. Той бе още по краен в коментара си за настоящото положение на най-голямото лечебно заведение в областта.

МБАЛ е една клоака!

Болницата е източвана системно и то за сметка на лекарите. Логично, те бягат, а след време са последвани от пациентите си. От хасковската болница крадат Димитровградската, Харманлийската и най-вече свиленградската общински болници. Последната най-много. Д-р Димчо Несторов, д-р Ламбардова, д-р Любомир Димитров, две лекарки от хасковското вътрешно, д-р Росен Въчев от рентгенологията, хирургът д-р Димитър Станчев, кардиологът Анастас Попов са част от списъка на специалистите, поели в посока митничарския град.

В Свиленград заплатите са ПОНЕ два пъти по-високи.

Освен това се плащат клинични пътеки. „Всеки месец на 30-то число, лекарите ми си взимат парите за положения труд“, категоричен е директорът д-р Димитър Ермов.

„Търпи се до едно дередже. Не може един интензивен лекар да има по норматив 168 часа месечно дежурства, а да го накарат с години на работи по над 300 часа“, казва „интензивният“ д-р Евтимов. Той е автор на много от предложенията, които д-р Ермов превръща в оферти към хасковските лекари. Резултатът е, че половината от пациентите на Свиленград вече са от ...хасковско. Има и от Минерални бани и Димитровград, за които даже е по-логично да изберат Пловдив или в краен случай Хасково, но не и Свиленград. Но го правят.

Как може свиленградската болница да е печеливша, а Хасковската не?

На практика общинските болници точат областната,

признава д-р Евтимов. В Свиленград нямат ортопедия, урология, инфекции. Не им и трябва. Тези клинични пътеки са губещи, изяждат бързо парите по каса и искат още. Други пътеки обаче са печеливши-дават повече, отколкото харчат. Именно те са предпочитани от общинските болници.

Д-р Евтимов: При нас дори циганите плащат

Интервю с д-р Емил Евтимов,

анестезиолог

„Наскоро имах случай на циганче, което беше пило раундъп. Карам го веднага в Хасково“, разказва Евтимов. В Свиленград имат Хемодиализа. Но нямат токсиколог. Освен това детето сигурно ще изпадне в кома. Изисква специализирани грижи. В областната! Ако не могат там-в Пловдив.

Защо тогава се привличат специалисти?

Защото болницата разширява дейността си. В Свиленград правят нервно отделение. Привлечен е невролог, при това чак от Стара Загора. В Хасково няма добри, казва д-р Евтимов. А хирурзи?

Трябват още, отсича докторът. Но поне има анестезиолози. Щото в Хасково имат хирурзи, но нямат анестезиолози. Последните - д-р Иван Иванов отиде в пловдивската „Каспела“, Иван Василев е в Крумовград, Митко Първанов в Харманли.

„Има само трима добри лекари в хирургия. Най-добрият е Гелов“, преценява Евтимов. Нищо чудно и добрите хасковски хирурзи да напуснат. В Свиленград всеки специалист взима в пъти повече пари. Което е важно, защото на лекарите вече е забранено да работят на две места едновременно. Както досега местните специалисти деляха усилията си между частната „Хигия“ и МБАЛ.

Не е ли губеща свиленградската болница от здравно неосигурени?

В Свиленград нямаме проблем със здравно неосигурените, втрещи ни д-р Евтимов. Има цигани, разбира се. Но от болницата ги ПРЕДУПРЕЖДАВАТ да си платят. И те намират пари. За осигуровки. “Психиката на хората се променя като им кажеш, че от това зависи живота на близкия им“. В малкия град всички се познават, убеждаването действа ефективно.

Взимат ли се пари под масата?

Така нареченият избор на екип, лансиран от министерството, е начин да се легализира рушветчийството. Сега не е по-различно. Хистеректомията например е 800 лв. Толкова е и херния. Това са тарифите за пари под масата. Сега ще бъдат над.

Вярно ли е, че „договарянето“ с анестезиолога е отделно от това с хирурга?

Вярно е. Работата на анестезиолога прилича на излитането и кацането на самолет. Пилотът може да е най-важен, но полетът не завършва успешно без анестезиолога. Анестезиолозите не могат да си направят частна практика. Не могат и да работят на две места. Затова взимат. Но в Свиленград не се взима нищо под масата. Причината? Парите са добри и това е поуката за борба с рушветите.

Все говорим за пари. А има ли осъден лекар за грешка? Анестезиолог?

Има. Просто няма много гласност по случаите. При нас работи лекар, който плаща кръвнина на роднините на починало бебе. Не е осъден като виновен, но плаща.

Да се върнем на болниците. Какво ще стане с Хасковската?

Ще загине. Официално в сайта на Министерството на здравеопазването хасковската МБАЛ не е в списъка на тези болници, в които ще се наливат пари. Стара Загора е там. Пловдив, Кърджали и Смолян също. Но това е за предпочитане. Здравеопазването е бизнес, а общинските болници могат да са по-печеливши. За тежките случаи-в университетските болници или специализираните клиники. Това, което министър Константинов се опитва да направи, е много добро и не трябва да се прекъсва. Здравеопазването да се съсредоточи в големите градове и доказани болници, където се работи ежедневно. Един хирург с 300-та операции годишно е много по-добър от колега с 30 операции например. Обичайното възражение е , че се оставят градовете без здравни грижи. Това не е вярно. Линейките вече са реаномобили. От всяка точка на България за час, максимум 2, болният може да се достави до голяма и модерна болница, като през това време е надлежно стабилизиран. Освен това има и друга опция. Ако си спомняте гръмналата преди години газова бутилка с 6-ма обгорели / В Любимец б.р./. Тогава с хеликоптер болните бяха доставени в София за час. България не е чак толкова голяма.

Какъв тогава е изходът за областни болници като хасковската?

Да станат общински. И да скачат според боя си. Не могат да бъдат по-добри, защото нямат специалисти. Всичко кадърно отива в Германия. Там стартовата заплата за младши специалист е 2 хиляди евро. Тук един специалист взима по-малко от едно „копеле“.

?!?!

Копеле- /К/олега ОПЛ-о пе ле/ общо практикуващ лекар.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини