От х:

Днес в x:

Любимец на бунт: 10 ст гръцка диня убива родния бостан

Любимчани изхвърлят продукцията си недоволни от ниските цени

Гръцки дини по 5 евроцента /10 ст/ съсипват родното производство на сочния плод. Заради невероятния дъмпинг на цените, прекупвачите предлагат на българските производителите по 12-15 стотинки на кило. Това изравнява на нула съотношението приходи/разходи, но...ако няма взети кредити. А повечето любимешки производители имат.

От най-голямото тържище на дини в региона се оплакаха, че от дни не могат да продадат продукцията си, дори на 15 стотинки. Днес част от хората демонстративно изхвърлиха дините си на пътя. Така и така след три-четири дена по сергиите, плодът омеква и стават само за прасетата. „Пазарлъка с гръцко върви за 2-3 евроцента на кило. 5 евроцента се плаща да му изберат по-хубави дини“ уточни производителят Елена Терзиева. Не повярвахме.

„И на мен да ми плащат 30 ст на кило субсидия и аз ще ги давам на 10 ст“ разпалено ни опонира жената. Колеги земеделци я подкрепиха. „В момента на границата се плаща такса за 1 камион дини, а минават 5. Никакъв митнически контрол“, добавиха те. След протестите миналата година, правителството затегнало митниците и цената на гръцката диня скочила двойно. Това направило нашия плод по-търсен дори на 30 ст. Производителите искат тази цена и сега.

На практика обаче, Елена не може да спазари очакваните 350 тона от нейните 70 декара, дори за 15 стотинки. Гръцкият внос на 10 ст обезсмисля труда и.

Сривът в цените започнал на 25-ти юни. Тогава вносът поевтинял 3 пъти. И то не само за дините. Доматите, което е втората най-отглеждана култура в региона, до тази дата са се продавали по 1.10-1.20 за кило. После изведнъж са паднали на 50-60 стотинки. И въпреки това по пазарите в градовете са 3 пъти по скъпи, злъчно подметнаха любимчани. Гневът към прекупвачите обаче е поизстинал, за сметка към гърците. Схемата била следната: като видели по-скъпите домати в България, гърците засилили износа си насам, подпомогнати от „пропускливата“ ни граница. Освен печалба за търговците им, сривът на тукашните цени стимулирал зеленчуковия туризъм. 60 годишният Никос от Орестиада, дойде в Любимец да натовари няколко кашона евтини български домати.

В следващите дни, любимешките земеделци планират да затворят магистралата. За пръв път от години, на косъм е цялата реколта от 5-те хиляди декара любимешки дини.

За оставените без препитание жители на Любимец, вижте в повече в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Дините са препитание не само за едри производители но и за обикновени хорица
Камионите с дини се развалят на тържището. никой не иска да купува
Гъркът Никос пазарува ударно български домати

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини