От х:

Днес в x:

Кръвните проби за алкохол били незаконни

Кръвните изследвания за алкохол и наркотици на всички шофьори у нас са незаконни, а осъдените, че са карали пияни, могат да оспорват наказанията си.

Това твърди експертът по лабораторни изследвания и главен асистент в Софийския университет Св. Климент Охридски Васил Атанасов.

Според него причината е в остарялата наредба за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество. По думите му текстът й можел да спаси водачите от наказание, като ги изкара трезви при показване на гранични резултати, тъй като в документа, променян за последно през 2001 г., не са уточнени мерните единици, в които се прави изследването на промилите.
Това означава, че една лаборатория сравнява при съотношение грам на литър, а друга грам на килограм, като разликите стигат поне 5%. По този начин шофьор може да се окаже пиян при едно изследване, а трезвен при друго.
Три министерства вече работели за промяна на наредбата.

Последният, станал известен с 6-те жертви случай на употребил алкохол шофьор, е този в Симеоновград.
  
Междувременно от министерството на транспорта съобщиха, че всеки пети кандидат-шофьор не може да прескочи летвата по теория на шофьорските изпити след въвеждането на анонимните листовки, пише в. "Монитор". Мярката влезе в сила с промени в закона за автомобилните превози.
Спряхме производството на потенциални убийци по пътищата, като въведохме новата система за шофьорски изпити пред камера – и в колите, и в залите на автомобилната администрация, заяви министър Александър Цветков. По думите му спадането на успеваемостта с 25% е директно доказателство за процента на купените книжки досега.

В проект е и въвеждането на доживотни шофьорски паспорти под формата на магнитни карти, в които се съдържа цялата информация за водача – от първия ден на обучението му, през полаганите изпити и овладените категории, както и всички налагани санкции.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини