От х:

Днес в x:

Рибари на нож срещу бракониери

Ловецът на сомове Пламен Петков/вляво/ води ентусиастите зарибяващи Тракиец

Хасковските любители рибари обявиха война на бракониерите в региона и се заканиха, че ще ги дебнат край Тракиец всеки ден. Повод за непримиримата им позиция е днешната акция с която любителите рибари хвърлиха над 600 кила риба в язовир Тракиец в опит да зарибят изтощения язовир. 50 грамови шаранчета, амур и сомчета заплуваха във водите на най-големия водоем в хасковско. До 2-3 години рибата ще е готова за ловуване. До тогава въдичарите ще дебнат „мрежарите“ и ще ги докладват при всеки случай.

„Така и така няма кой да зариби, решихме да се заемем ние“ обясни един от инициаторите Ончо Ованесов, собственик на рибарски магазин. Това е първото любителско зарибяване на водоем в областта от повече от 11 години, свидетелства шефът на ИАРА д-р Милчо Милчев, който бе гост на събитието.

Над 100 риболовци от Хасково дариха с9редства за да съберат сумата от 3 500 лв. С нея бе закупен зарибителен материал от института по рибарство в пловдивското село Три водици. 15 хиляди рибки бяха доставени до ръкава край село Сираково и „разселени“ в различни точки на язовира.

Акцията се ръководеше от видни рибари в региона. Доайена на местната общност Живко Архондев, най-добрия журналист сред рибарите и най-добрия рибар сред журналистите Щерю Щерев и пожарникарят Пламен Петков. Той се прочу в цялата страна след като преди 3 години извади на корда рекорден 103 килограмов сом.

Повече за безпрецедентната акция по спасяване на рибното богатство в региона вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Ончо Ованесов/вляво/ е един от инициаторите на идеята

Рибата се пускаше в различни точки на язовира край село Сираково
Над 100 хасковски рибари участваха в акцията
Някои са потомци на стари рибарски фамилии
Близо 600 кг риба бе транспортирана тази сутрин от Пловдив
Рибарите ще пазят язовира си от бракониери
Чарът на риболова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини