От х:

Днес в x:

Кметът забрани Тотото в Хасково. Тотализаторът: това е прецедент

Ако рекордният джакпот оцелее две седмици, хасковлии няма да имат шанс да го спечелят

С официално писмо от 28-ми януари хасковският кмет Георги Иванов е поискал в двуседмичен срок тотопунктовете в Хасково да се премахнат сами или ще бъдат премахнати от Екопрогрес за тяхна сметка. 8-те метални павилиончета използвани от тотализатора, не се вписвали в новата концепция за градска среда, са мотивите в писмото. То е пристигнало в регионалния офис на Български спортен тотализатор в Стара Загора на 31-ви януари-понеделник. Оттогава почва да тече двуседмичният срок.

Всичко, което са могли да направят ошашавените ръководители на държавното предприятие е да помолят за среща с кмета. Такава им е разрешена за идния понеделник в 9 часа. Старозагорският шеф на тотализатора Милена Костадинова не си спомняше в историята на тотализатора някога да е имало подобен случай. На практика с едно решение на местната власт се забранява поделение на министерството на финансите, от което основно се издържа целия български спорт.

90 % от приходите на Тотото отиват в държавния бюджет, откъдето се разпределят по спортни федерации и клубове. Само 10 % отиват за издръжка на персонала и наем по места. „Нямаме възможност за по-висок наем от сегашния - 20 лв на квадрат. Не можем да преместим и пунктовете, защото разходите за преместването на 8-те ни павилиона е около 50 хиляди лева и по закона за обществените поръчки ни трябва поне месец време“, каза Костадинова. Отделен е въпросът, че май не става въпрос за преместване, а за премахване изцяло, защото искането на кмета касае дори и павилионите по Бадема, Куба и останалите квартали.

Само два пункта на тотализатора са в сгради, за които няма как да бъде отправено искане за премахване.

Освен че градът на практика остава без тото, 16 хасковлии трябва да бъдат съкратени.

Никой не е виждал или запознавал с новата „Концепция за градска среда“, на чието основание се иска премахването на павилионите.

Днес кметът на града не отговори на официално питане от съветническа група "ГЕРБ" защо оставя Хасково без спортен тотализатор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини