От х:

Днес в x:

В Хасково гълтат „екстази” на поразия

Веселина Божилова

6 хиляди таблетки екстази са иззети от полицията през миналата година от разпространители и консуматори на наркотици, при това само в хасковска община.

За първите 9 месеца на тази година иззетите таблетки са близо 500. В сметката не влизат амфетамините, хероинът и канабиса. Тревата е всъщност най-предпочитана защото е евтина в сравнение с другите наркотици. Екстазито е твърдо на второ място. Иззетите количества не са от голяма пратка, а от множество малки количества. Грубата сметка показва че това прави средно по 500 таблетки на месец и съпоставим брой техни притежатели.

Данните бяха изнесени от местното РУ на МВР на национална среща „Майки срещу дрога” която се порведе в хасковския „Младежки Център”. Тя бе ръководена от известната пловдивска журналистка Веселина Божилова-майка на наркотично зависим тинейджър. Дамата осветли и главният проблем пред родителите започнали борба за изчистването на детето си. А именно: отделенията в болниците за лекуване на наркотично зависими се закриват. Стига се до там, че наркомани се лекуват в лудници. Най близкото място където по спешност може да се потърси помощ пък е в …Пирогов, София.

„Знаете ли колко струва дитокс в Пирогов?. 160 лв на сеанс, а трябват поне 5” накратко резюмира проблема Божилова. После следва метадон, после общност/ комуна/ ако има. Ако няма всеки се спасява поединично. Това е посланието на нашата държава, с прискърбие добавиха майки. 30 хиляди са наркотично зависимите в България. Само за тази година са умрели 69.

На хасковската среща присъстваха родители от София, Пловдив и областта. Дори и да имаха подобни проблеми, нито една от местните майки не пожела да се изкаже.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини